• Online vrijmarktstand
  • Online vrijmarktstand

Apothekers fles E. Theriacum

€ 18,50

Hobby verkoop. Geen BTW. plus verzending
Op voorraad
Levertijd: 5 dag(en)

Beschrijving

Apothekersfles vaas van het merk Herr Fayence

16,5 cm hoog

Uit 1972 -1984


Theriacum werd lang beschouwd als een echt wondermiddel en een universeel tegengif. Mithridates VI Eupator (132-63 voor J.C.), koning van Pontus, die permanent leefde met de vrees om vergiftigd te worden, werd stilaan immuun aan alle giffen door er een hele reeks uit te testen per kleine dosissen. In het oude Rome, hebben Andromachus, de geneesheer van de Keizer Nero, en Galiënus eveneens theriacum bereid op basis van opium, addervlees, bilzekruid, opoponax, zoethout en verder nog bevernier,… kortom, een zeventigtal plantaardige, dierlijke en minerale ingrediënten.

Theriacum werd voorgeschreven tegen koorts, dierenbeten, darmkrampen, astma, pest, kortom, een waarlijk universeel wondermiddel, dat pas uit de verkoop genomen werd in 1908. Een goudmijn voor de apothekers want alle ingrediënten van deze remedie waren zeldzaam en kostbaar.

Deze remedie gaf ook aanleiding tot een hele reeks misbruiken, vervalsingen en “huisbereide recepten”, klaargemaakt op basis van productresten en die verondersteld waren om wonderbaarlijke effecten te veroorzaken en “alle giffen tegen te gaan en alle ziekten te genezen”.
Deze nochtans twijfelachtige remedie werd in stand gehouden gedurende praktisch 2000 jaar.